O projektu

Karte su dobile oznaku Riječki izvor – autentični riječki suvenir.

Ove igraće karte svojevrsna su šetnja kroz riječku povijest.

BANKNOTA simbolizira uspon Rijeke u ranom 19. stoljeću kao trgovačkog i industrijskog središta. KRALJ BANKNOTA je FRANJO I, car Austrije (prikazan ovdje kao kralj Ilirije) za čije je vladavine Carstvo doživjelo bankrot; posjetio je Rijeku 1816. BARUN BANKNOTA je grof LAVAL NUGENT, podrijetlom Irac, vojskovođa, mecena, sakupljač umjetnina i obnovitelj Trsatske gradine. Njegov prijatelj bio je ANDRIJA LJUDEVIT ADAMIĆ, prikazan ovdje kao MAJSTOR BANKNOTA, industrijalac i pokretač gospodarskog i društvenog života tadašnje Rijeke.

TORPEDO, pomorsko oružje izumljeno u Rijeci, simbolizira Rijeku kao središte tehničkog napretka i njenu daljnju industrijalizaciju tijekom 19. stoljeća. KRALJ TORPEDA je FRANJO JOSIP, prikazan kao car Austrije, tijekom čije vladavine je Austro-Ugarska, dijelom zahvaljujući i razvitku torpeda, postala vojnopomorska sila. BARUN TORPEDA je ROBERT WHITEHEAD, direktor i vlasnik riječke tvornice torpeda, engleski inženjer koji je usavršio izum pomorskog oficira IVANA LUPPISA, našeg MAJSTORA TORPEDA.

SRCE priča priču o hrabrim ženama kroz riječku povijest. KRALJICA SRCA, kraljica MARIJA TEREZIJA hrabro je obranila obiteljsku baštinu, a Rijeku zadužila poticanjem trgovine i manufakture. BARUNICA SRCA, barunica JOSEPHINA MOLLINARY VRANICZANY bila je hrabrija od svih prisutnih muškaraca i dala si u jednoj od prvih svjetskih prezentacija rendgenskog uređaja snimiti kosti šake. MAJSTORICA SRCA, KAROLINA BELINIĆ, zvana i Karolina Riječka, spasila je Rijeku 1813. od bombardiranja sa britanskih ratnih brodova.

PERO kronološki zaključuje našu priču o riječkoj povijesti. KRALJ PERA, FRANJO JOSIP, ovaj put prikazan kao madžarski kralj, potpisao je za daljnju riječku povijest sudbonosnu „riječku krpicu“. IVAN pl. ZAJC, prikazan kao BARUN PERA, bio je plodan skladatelj i dirigent. MAJSTOR PERA na našoj karti uistinu je bio majstor pisane riječi, avangardni pisac JANKO POLIĆ KAMOV, čija djela posljednjih desetljeća dolaze na svjetski glas. Nakon smrti dvojice posljednjih, 1914. i 1910. za Rijeku počinje razdoblje ratova i političkih turbulencija…